Den første tid med den nye lille hvalp
Det er så spændende at få sin lille nye ven hjem - nu skal alle lære hinanden at kende - vaner, kropssprog og ikke mindst regler.
Der er nogle spørgsmål som går igen og dem vil jeg forsøge at besvare her.
- Min hvalp vil ikke spise sin mad, selvom vi giver det på samme tidspunkt, i samme mængde og samme mærke som den er vant til - hvad skal vi gøre?
Din hvalp er lige flyttet fra alt det, som den har kendt de første 8 uger af dens liv - det er en kæmpe omvæltning og alle de nye indtryk mætter sanserne. At din hvalp ikke spiser den første dag hos dig, gør ikke så meget og den skal nok komme i gang, når den første rejsefeber har lagt sig. Sørg for at der er adgang til frisk vand hele tiden og tilbyd gerne mad af nogle gange - så skal den nok spise.
- Når vi kører i bilen, skal jeg så sidde med hvalpen på skødet i starten?
Nej - med undtagelse af hjemturen herfra - så skal din hvalp være i et bur eller sidde fastspændt i et sæde/pude når I kører. Din hvalp er vant til at køre, men ikke alene og derfor kan den godt brokke sig lidt i starten. Det holder op og så vil du være glad for, ikke at skulle aflære en masse unoder igen. Så transporter din hvalp som du har tænkt at gøre fremadrettet - også imens den er lille og nuttet.
- Hvor lange ture må jeg gå med min hvalp?
En tommelfingerregel er at du sætter to nuller på hvalpens alder - 8 uger er lige med 800 meter. Det er ikke ret mange hvalpe på 8 uger der kan gå så langt, så det skal tages med et gran salt. I starten er det slet ikke vigtigt hvor langt I går - det er nemlig ikke for motionens skyld, men udelukkende træning i snor og oplevelser. En tur på 50 meter kan være mere end rigeligt for sanseindtrykkende. Aflæs din hvalp - bliver den ved med at sætte sig, lægger den halen ned, står den op ad dit ben? Så har turen været lang nok og det er tiden at komme hjem igen.
- Skal jeg vække min hvalp om natten, så den kan tisse?
Nej det skal du ikke. Din hvalp træner i at holde sig og det er vigtigt at den selv lærer at sige til. Men du skal være hurtig som lynet, når den vågner - for så skal det gå hurtigt!
- Min hvalp tisser pludselig meget indenfor efter at have været helt renlig - hvad kan det skyldes?
Det kan være en mulighed, at din hvalp har fået en dårlig vane - her hjælper kun renlighedstræning forfra igen med en masse ros, når den besørger udenfor. Men vær særligt opmærksom på om den drikker mere end den plejer, om den virker sløv eller om urinen lugter mere kraftigt end ellers - det kan nemlig også betyde, at din hvalp har en urinvejsinfektion og det skal selvfølgelig behandles hos dyrlægen.
- Min hvalp savler pludselig og er rød på tandkødet - hvad betyder det?
Din hvalp skifter sine små tænder og får voksentænder - helt som menneskebørn også gør. Og det både klør, gør ondt og irriterer dem - du vil måske opleve at den bider mere i tingene eller at der pludselig er lidt blod på de tyggeting som hvalpen leger med. Det er helt normalt - din opgave er, at holde øje med, at alle tænderne skiftes og alle de nye tænder bryder ordenligt frem.
- Min hvalp savler når vi kører bil - hvad kan jeg gøre?
Kør mere! Se på om din hvalp måske har brug for et mindre bur - mere hulefølelse og så triller den ikke rundt. Alternativt kan jeg absolut anbefale osteopati til køresyge - det kan være en helt uskyldig skævhed, som er årsagen og det kan fjernes hurtigt og permanent hos en osteopat.